GÜNEŞ TUTULMASI Ay'ın Dünya ile Güneş arasına girerek ışığı engellemesi sonucunda meydana gelen doğa olayıdır. Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır.
GÜNEŞ TUTULMASI Ay'ın Dünya ile Güneş arasına girerek ışığı engellemesi sonucunda meydana gelen doğa olayıdır. Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır. Tutulmanın olması için Ay'ın yeniay evresinde olması ve Dünya'ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya'nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir. Bir yıl içinde Ay, Dünya çevresinde yaklaşık on iki kez dönmesine karşın, Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nın yörünge düzlemi arasında beş derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş'in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur. Bu yüzden, yılda iki ile beş arasında güneş tutulması gözlemlenir. Bunlardan en çok ikisi tam tutulma olabilir. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler. Bu yüzden herhangi bir bölge için güneş tutulması çok ender bir olaydır. Güneş tutulması, tam tutulma zamanı dışında asla çıplak göz ile izlenmemelidir.
GÜNEŞ TUTULMASI OLUNCA NE OLUR? Güneş tutulmasının yaşanması beraberinde herhangi bir olayı getirmez. Düşünüldüğü gibi Güneş tutulmasının yaşanması deprem olma ihtimalini doğuran bir etken değil. Burçların Güneş tutulmasından çok etkilendiği söylenir. Tutulma sonrası yaşanan enerjiyle birlikte birçok burçta değişimler gözlenebilir.
TUTULMA TÜRLERİ Tam Güneş Tutulması: Ay'ın Güneş'i Dünya'dan disk halinde görünen ışıyuvarını tümüyle örtmesi ile oluşur. Güneş'in çok parlak olan ışıyuvarı Ay'ın karanlık gölgesi ile örtülür ve Güneş'in ışıyuvarından çok daha soluk olan Güneş tacı çıplak gözle görülebilir hale gelir. Tutulmaya ancak tam tutulma zamanında güvenli olarak çıplak gözle bakılabilir. Bu sırada hava, parlak yıldızlar ve gezegenler gözle görülebilecek kadar kararır. Tam tutulma, Dünya yüzeyindeki dar bir koridorda gözlenebilir.
Halkalı Güneş Tutulması: Ay'ın, Güneş'in önünden tam kavuşumu geçişinde Güneş'i tam örtmediği zaman gözlemlenir. Ay'ın çapı, Güneş'in ışıyuvarının çapının yaklaşık 400'de biridir. Ancak Ay'ın Dünya'ya uzaklığı, Güneş'in uzaklığının yine yaklaşık 400'de biridir. Bu yüzden Ay'ın Dünya'dan görünür büyüklüğü Güneş ile yaklaşık olarak aynıdır. Ancak gerek Dünya'nın Güneş çevresindeki, gerekse Ay'ın Dünya çevresindeki yörüngeleri tam daire olmadığından, Ay her tam kavuşumu geçişte Güneş'i tam olarak örtmez. Bu durumda, Güneş diskinin Ay tarafından örtülmeyen kısmı, Dünya'dan halka şeklinde gözlemlenir.
Hibrit Güneş Tutulması: Tutulmanın Dünya yüzeyinin bazı bölgelerinde tam, bazı bölgelerinde halkalı olarak gözlenmesi demektir. Hibrit tutulmalar ender olarak görülür.
Parçalı Güneş Tutulması: Ay'ın Güneş'i kısmen örtmesi sonucunda oluşur. Her tam ve halkalı tutulma, parçalı tutulma olarak başlar ve tam kavuşumdan sonra yine parçalı tutulma halinde devam eder ve biter. Tam tutulma sırasında, tutulmanın tam olarak gözlenebildiği Dünya yüzeyindeki dar koridorun dışındaki geniş alanlarda, tutulma parçalı tutulma olarak görülür.
SONRAKİ GÜNEŞTUTULMALARI NE ZAMAN? 11 Ağustos 2018 6 Ocak 2019 2 Temmuz 2019 26 Aralık 2019 21 Haziran 2020 14 Aralık 2020 30 Nisan 2060 3 GÜNEŞ 2 AY TUTULMASI GERÇEKLEŞECEK 2019 yılında 3 Güneş 2 Ay tutulması gerçekleşecek. Türkiye'den sadece parçalı ay tutulması gözlemlenecek.
Her gezegende yer çekimi vardır. Yani her gezegen, üzerindeki maddeleri kendine çekmektedir. Peki, biz Mars'a ya da Jupiter'e yolculuk yapsak ne olurdu?
Yapay Zeka, insanın düşünme yöntemlerini analiz ederek bunların benzeri yapay yönergeleri geliştirmeye çalışmaktır. Bir bakış açısına göre,programlanmış bir bilgisayarın düşünme girişimi gibi görünse de bu tanımlar günümüzde hızla değişmekte,öğrenebilen ve gelecekte insan zekâsından bağımsız gelişebilecek bir yapay zekâ kavramına doğru yeni yönelimler oluşmaktadır.
Renklerin antik çağlardan beri çok katmanlı anlamları olmuştur. Fizyolojik ve psikolojik olarak kullandığımız renkler bizim durumumuzu ortaya koyar ve bizi etkiler. Hatta çalışma ortamında seçilen renkler çalışanların verimini bile etkilemektedir.İnsanları yapacağımız grafik çalışmaları ile etkilemek istiyorsak bunun yolu renklerin insanlar üzerindeki psikolojik etkisini bilmekten geçer.