ABD işgalinden sonra Irak-Türkiye sınırındaki Kürt Mülteci kampında mayın toplayarak hayatlarını sürdürmeye çalışan çocukları anlatması konusunu oluşturur.
Kaplumbağalar da Uçar: Bahman Gobadi'nin 2004 yılında çektiği savaş- dram türündeki filmdir. İMDB puanı ise 8.1 dir.
ABD işgalinden sonra Irak-Türkiye sınırındaki Kürt Mülteci kampında mayın toplayarak hayatlarını sürdürmeye çalışan çocukları anlatması konusunu oluşturur.
Filmle ilgili değinmek istediklerim ise şunlar.
Filmin oyuncularının çoğunluğunu çocuklar oluşturmaktadır. Çocuklar profesyonel oyuncular değildir. Hatta bizzat filmdeki travmaları gerçek hayatta da yaşayan insanlardan oluşmaktadır. Bu durum aslında olaylara çocukların baktığı açıdan bakabilmemizi ve yaşanan durumları çocukların nasıl değerlendirdiklerini görebilmemizi sağlamıştır.
Filmde savaş bitiminin hemen sonrasında çekildiği için savaşın oluşturduğu büyük hasarları görmek de mümkündür.
Film çocukların, bedenleri gibi paramparça edilmiş hayatlarına daha yakından bakmamızı sağlamakta.
Aslında sadece yaşanan olumsuz olaylara odaklanmamış. Biz izleyiciler de yaşanan olaylara çocukların bakış açısıyla baktığımız için mutluluğa, sevince, aşka, arkadaşlığa, vb. duyguları da onların değerlendirdikleri gibi değerlendirebiliyoruz.
Savaşın hasarlarını çocuklar aracılığı ile mükemmel bir şekilde anlatan nadir filmlerden.
Son olarak belirtmek istediğim nokta ise yönetmenin bu filmin adını aşağıdaki hikayeden yola çıkarak koyduğudur:
Eski bir Kürt hikâyesine göre; gölde yaşayan bir kaplumbağa, her gün etrafında kanat çırparak yükselen kuşlara özenip uçmayı, gölün karşı kıyısına geçmeyi diler. Dileğini kuşlara söyler, kuşlar da: “Uçabilirsin. Kaplumbağalar da uçar.” diye yanıtlar. İki kuş, kaplumbağaya bir dal uzatırlar ve ağzıyla dala sımsıkı tutunmasını söylerler. Kaplumbağa tutunur. Kuşlar havalandıkça, ömrü boyunca hiç çıkmadığı kadar yükseklere çıkan kaplumbağanın şaşkınlık ve heyecandan ağzı açık kalır. Ağzını açmasıyla birlikte dalı bırakır ve göle düşer.